kadir gecesi kutlu olsun


                                  

“Kadir” Gecesi Kadir Gecesi hüküm gecesi demektir. Duhan Suresinde açıklandığı üzere İlâhitakdirce belirtilen hükümler Kadir Gecesinde ayırd edilir. Bu  anlamda KadirGecesine takdir gecesi diyenler de vardır. Aslında eşyanın, işlerin ve hükümlerin miktar ve zamanları ezelde takdir edildiği için burada söz konusu  olan takdir, önceden tespit edilen kader programının yerine getirilmesiyleilgili planların hazırlanmasıdır. 

“Kadr” kelimesinde “tazyik” manası da vardır. Buna göre o  gece yeryüzüne o kadar çok melek iner ki, dünya onlara dar gelir.Bir hadiste, “Ogece yeryüzüne inen meleklerin sayısı çakıl taşlarının sayısından çok daha fazladır” buyurularak buna işaret edilir. 

Kadir Gecesinin Ramazan’ın hangi gecesine rastladığı hususunda pekçok rivayet olmakla birlikte, Ramazan’ın son on gününde aranması  tavsiyeedilmiştir. Bazı hadis-i şeriflerden de 27. gecesine denk geldiği bildirilmektedir. “Onuyirmi yedinci gecede arayınız” mealindeki hadis bu hususa işaret etmektedir. 


Bu rivayetlerin ışığında, İslâm âlimleri Kadir Gecesinin Ramazan’nın yirmiyedinci gecesi olarak kabul etmiş ve böylece Müslümanlar o geceyi Kadir Gecesi niyetiyle ihya edegelmişlerdir.Bunun için mü’minler mümkün mertebe, vakit ve imkânları ölçüsünde Kadir Gecesini değerlendirmeye çalışırlar. Uyku ve istirahatla geçirmemeye gayretederler. Çünkü bu gecede herbir Kur’ân harfine otuz bin sevap verilmektedir. Diğer ibadetlerin sevabı da o nisbette artış göstermektedir.Kadir Gecesini değerlendirmek ve o vaktin feyiz ve bereketinden istifadeyi arttırmak için namaz kılınır, Kur’ân okunur, Kur’ân tefsirleri mütâlâa edilir.Zikredilir, salavat-ı şerife getirilir. Dualar edilir, Allah’a niyaz ve tazarruda bulunulur. Fakir ve kimsesizler doyurulur, bol bol sadaka verilir.Hâsılı her vesileyle vakit nurlandırılır. Kadir Gecesinin getireceği büyük kazanç hakkında rivayet edilen hadisler en güzel teşvik mahiyetini taşımaktadır. “Kim inanarak,sevabını ancak Allah’tan bekleyerek Kadir Gecesinde kıyam üzere olursa (uyanık kalıp ihya ederse) geçmiş günahları affedilir.” 


Bu gecede nasıl dua edelim?Bunu da Hazret-i Âişe (r.a.) vasıtasıyla yine Peygamberimizden, öğrenelim:“Dedim ki, ‘YâResulallah, Kadir Gecesine rastlarsam nasıl dua edeyim?’ ResulullahAleyhissalâtü Vesselam “Allahümme inneke afüvvün tuhibbü’l-afve fa’fu annî (Allah’ım, Sen affedicisin, affetmeyi seversin, beni de affeyle) dersin’buyurdu”


alıntıdır.

Yorumlar

  1. Merhabalar,
    Öncelikle geçmiş kandiliniz mübarek olsun...
    Bloğunuzu yeni keşfettim ve çok beğendim.
    Sizi izlemeye aldım, bana da beklerim.
    http://fatoscatadlar.blogspot.com/
    Güzel paylaşımlarda görüşmeyi diliyorum.
    İzmir'den kucak dolusu sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. Allah orucumuzu ve dualarımızı kabul etsin.Bloğunuzu takibe aldım bana da beklerim.İstanbuldaki farklı mekan ve lezzetlerle ilgili paylaşım yapıyorum.Sevgiler..

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

sabundan üzüm yapılışı

keçe magnetler

yeni bir tütü ve badisi için süslemeler